הליכי גירושין רבים, אינם נעשים על מי מנוחות ובהסכמה מלאה, בטח ובטח סביב העניינים הכספיים. אחת הסוגיות המורכבות והמאתגרות, שלא פעם מגיעות אל בין כותלי בית המשפט, היא נושא חלוקת הרכוש, שלמעשה, שני בני הזוג אוחזים בו במשותף.
לכאורה, ההחזקה המשותפת צריכה להביא לחלוקה שוויונית של הרכוש וכך לבסוף קורה או נפסק ברוב המקרים. אלא שלעיתים, צד אחד פועל בצורה בלתי הוגנת, מתוך מטרה לעשות רווח כספי על גב הצד השני ומנסה לבצע הברחת רכוש, במהלך ואפילו לפני תהליך הגירושין.
הרכוש המשותף של שני בני הזוג ומהו דינו?
במשך חיי הנישואין שלהם, בני הזוג צברו נכסים משותפים. אלו יכולים להיות דברים גדולים כמו נכסי נדל"ן או רכבים ומנגד אפילו נכסי מטלטלין פשוטים יחסית כמו תכשיטים, מוצרי חשמל, ריהוט וכד'. גם חסכונות או פנסיה למשל, נכללים ברכוש הנצבר המשותף. בעת משבר בנישואין, ובמיוחד כאשר יש גירושין וילדים, עלולות לצוץ בעיות בנושא זה.
על פי חוק, רכוש משותף שנצבר במהלך החיים המשותפים (חיים משותפים אפילו לפני נישואין), דינו להיות מחולק שווה בשווה. אלא שלעיתים יש גם חריגים, כמו למשל נכסים שרק אחד מבני הזוג קיבל במתנה או נכסים שהגיעו אליו בירושה. ויש כאלו, המנצלים את המצב כדי לבצע הברחת רכוש.
מהי הברחת רכוש בגירושין?
במקרים מסוימים, מנצל אחד מן הצדדים את חוסר הידע, הנאיביות או אפילו בלי להסתיר זאת כלל, מנסה לעיני כל, למנוע מן הצד השני לקבל את חלקו ברכוש. ניתן לעשות זאת בכמה דרכים. הראשונה כפי שציינו, כאשר צד אחד מקבל מתנה או ירושה ובעת תהליך הרישום מציין כי היא רק בבעלות בלעדית שלו. הטענה מצידו יכולה להיות כי הנכס ניתן רק לו ואין פה צבירה ששני הצדדים היו שותפים לה.
ישנם שיטות נכלוליות יותר כמו הסתרת נכסים, העברת נכס נדל"ן לידי קרוב משפחה, יצירה של חשבונות בנק חיצוניים (לרוב בחו"ל והעברת הכספים לשם), ניסיון למכור נכסים מהר או במחירים לא משקפים, כחלק מקומבינה ועוד.
כיצד לפעול כאשר זיהיתם הברחת רכוש לרעתכם?
ליווי משפטי בגירושין הוא תמיד רעיון טוב. גורם חיצוני, שקול וידען, גורם לפשטות רבה יותר של התהליך. אך יש לו גם משקל ויכולת מניעה, כנגד עשיית עוולות לצד מסוים. זהו גם המקרה בהברחת רכוש בעת גירושין.
עורך הדין יכול למנוע את הברחת הרכוש באמצעות דרכים משפטיות, בין השאר בהגשת בקשות דחופות לבית המשפט, בקשת ערבויות והוצאת צו מניעה כנגד ההברחה (למשל הקפאת מכירה של נכס, כאשר האינטרס של הלקוח שלו נפגע). כמובן שהגנות אלו שמספק בית המשפט מחייבות את הצד המבריח ובמידה ולא יחדל יואשם בביזיון בית המשפט.
יש להבין, מקרים רבים של הברחת רכוש בגירושין מתרחשים עקב כך שהצד המבריח מזהה חולשה או חוסר ידע והבנה של הצד השני ובואו נודה על האמת, רובנו מתקשים בהבנת עניינים פיננסיים כאלו ואחרים. עורך דין, המתמחה בדיני משפחה וגירושין, יהיה המלאך השומר שלכם בסוגיות אלו.